Ziua Copilului la MaM

Am participat, in data de 31 Mai 2023, la evenimentul cadou “In intampinarea zilei copilului”, organizat la sediul Asociatiei “Mamele ajuta Mame”, in cadrul careia sunt voluntar.

Am avut placerea de a vorbi cu mamicile prezente despre cele 6 tipuri de joaca, esentiale in dezvoltarea copilului – identificate de catre cercetatorul si sociologul american, Mildren Parten, in anul 1920.

 

  1. Joaca fara ocupatie – copilul are o activitate mai degraba statica si executa miscari aparent intamplatoare, haotice, fara un scop anume. Acest stil de joaca este imprevizibil.
  2. Joaca solitara – copilul este extrem de preocupat de joaca sa, astfel incat pare sa nu ii observe pe ceilalti copii. Acest tip de joaca este specific copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani.
  3. Joaca de tip spectator – copilul este interesat de modul in care se joaca alt copil, il urmareste cu interes, insa nu se alatura. Poate interveni cu intrebari sau sugestii, insa nu se implica propriu-zis.

4.Joaca paralela – copilul mimeaza modul in care alti copii se joaca, insa nu se alatura acestora. Este posibil sa foloseasca o jucarie asemanatoare si miscari imitative, insa nu merge mai departe.

  1. Joaca asociativa – acest tip de joaca implica mai mult interes pentru partenerul de joaca decat pentru jucaria sau jocul in sine. Joaca asociativa este primul tip de joaca care implica interactiuni sociale intre copii, in timp ce se joaca.
  2. Joaca cooperanta –acest tip de joaca implica organizare precisa, reguli de joc si un scop comun. Interpretarea unor roluri si munca in echipa fac parte din acest tip de joaca.

 

Intrucat jocul este limbajul copiilor, le-am indemnat pe mame sa fie atente la ceea ce le transmit acestia in timpul jocului. Intocmai vorbirea; atentia; motricitatea; imaginatia; creativitatea sunt stimulate prin joaca.

Prin urmare, consider ca este bine sa acordam timp jocurilor, pentru a putea asculta mai bine copiii.😊

 

Andreea Badea, voluntar