Mama din Ucraina la Centrul MaM – Mamele aujta Mamele

Maria Romanova este o proaspata mama, refugiata din Ucraina la inceputul  atacurilor Rusiei asupra Kievului, cand bebelusa ei avea doar 10 zile. A ajuns si a rmas in Bucuresti cu ajutorul si sustinerea unor prieteni. Ne-am cunoscut la Active Center, unde a venit sa-i faca masaj celei mici.

La cateva saptamani, am invitat-o la Centrul MaM, unde pe 7 aprilie 2022 Asociatia Sanatate pentru Viata a organizat impreuna cu Ambasada USA, She is Mom, DGASPC S1, evenimentul „ 4/4 Pentru Prieteni” dedicat celebrarii voluntarilor, organizand  cu acest prilej intalnirea „Sanatate pentru orice varsta – Nutritie si Miscare” la care au fost invitate mame cu bebelusi /mame singure/ mame adolescente cazuri sociale, ca si seniori de la Bunicii Comunitatii  Sector 1. Un grup de voluntarii de la asociatie  au abordat pe pacursul a doua ore teme de interes pentru participanti: nutritie si miscare prin pasi, dans,  recuperare coloanei vertebrale dupa nastere sau pentru stabilitatea coloanei vertebrale la  mame si seniori.

Iata mai jos si Mariei Romanova dupa aceasta intalnire.

Impresia mea despre întâlnirea la Centrul MaM

„A fi mamă înseamnă a deveni un super-erou, poți face atâtea lucruri în același timp, îți protejezi copilul, înveți copilul cum să facă totul și, de asemenea, ai grijă de el. Dar cine va avea grijă de tine în timpul maternității…???

Devii mamă nu în momentul nașterii copilului tău, dar cele mai multe dintre femei devin mame atunci când află că așteaptă un copil. Majoritatea dintre noi, în același timp, ne schimbăm în mod special ritmul vieții, prioritățile și multe alte lucruri. Dar odată cu această veste bună vin și o mulțime de întrebări și uneori temeri. În toată perioada de maternitate, noi – mămicile avem nevoie de sprijin”.

Joia aceasta am fost la o întâlnire foarte interesantă și utilă în Centrul MaM din București. Am întâlnit acolo diferite mame: obișnuite, adolescente, singure, mame care au fost abuzate, mame refugiate și ne-a unit pe toate o idee: „cum să fim o mamă bună pentru copilul nostru.

Pentru mine, a fi o mamă bună înseamnă nu doar să ai grijă de bebelușul tău, este

important și să nu uiți de tine. Pentru că atunci când ești în armonie și te simți încrezătoare sănătoasa poți împărtăși aceste sentimente cu copilul tău.

La această întâlnire am ascultat o prelegere a unui nutriționist despre alimentația mamelor însărcinate și care alăptează, o prezentare a unui antrenor de fitness cu o demonstrație de exerciții simple dar utile pentru o postură corectă. S-a vorbit și despre importanta pașilor ca de mișcare pentru sănătatea mamelor și a seniorilor. Și nu în ultimul rand  și despre  rolul mișcărilor de balans prin dans pentru dezvoltarea bebelușilor dar și pentru reactivarea neuronilor la seniori. La sfârșit, au dansat toți invitații: mamele cu bebeluși, copiii, gravidele, senioarele, exersând balansul pe ritmuri de latino.

Toate acestea au fost însoțite de o vreme bună, râsete de copii, fructe delicioase și cadouri.

În Centrul MaM – Mamele ajută Mamele poți găsi orice tip de sprijin, autor, consultantă ai nevoie ca mamă cu bebeluș sau gravidă. Cred că Centrul MaM are o misiune foarte importantă. Le doresc succes în activitatea lor !”

Maria Romanova

Mama
Ucraina