Fii mămică în formă după naștere

Venirea unui copil în viață noastră, a femeilor, este un prag de trecere la un alt stadiu al vieții noastre. Realizăm că am reușit să creem viață, practic un miracol. După naștere, orice mămică trece printr-un adevărat carusel al emoțiilor dată fiind responsabilitatea legată de îngrijirea copilului. Modificările nu sunt doar la nivel emoțional ci și la nivelul corpului. Multe femei remarcă că au luat în greutate în timpul sarcinii și nu mai reușesc să dea jos cum reușeau înainte de sarcină. Și astfel vedem femei cochete înainte de sarcină începând să poarte haine largi care să le ascundă formele de după naștere. Unora dintre ele le scade stima de sine și pot deveni chiar depresive atunci când hainele din dulap nu le mai încap, magazinele unde cumpărau de obicei haine nu au modelele favorite pe măsură lor. De aici nu e decât un pas până la evitarea ieșirilor cu prietenele sau în oraș.

Dar nu trebuie să fie așa. Exist soluții pentru că mămicile să revină în formă. E suficient să ia decizia să o facă și să apeleze la ajutorul unui specialist în nutriție!

În corpul femeilor se produc multe schimbări, și înainte și după naștere!

În timpul sarcinii și după naștere se produc enorm de multe schimbări în corpul unei femei! Au loc furtuni hormonale intense, grețuri, vărsături, pofte alimentare, schimbări de dispoziție, fluctuații de glicemie, retenție hidrica, edeme, vergeturi, diverse dureri datorate deplasării organelor interne și a deschiderii oaselor în vederea nașterii, și multe altele. Ceea ce duce la îngrășare este creșterea rătei metabolice, pe fondul furtunii hormonale, care duce la creșterea necesarul de calorii de care are nevoie organismul pentru a produce energie și a funcționă corect. În timpul sarcinii grăsimea se depune în special pe burta, fese și coapse.

Multe mămici se sperie când văd că s-au îngrășat, și încep regimuri de slăbire drastice, care, pe romănește, le pun pe butuci: se înfometează și rămân rapid fară lapte, fac insomnie, devin anxioase și în final intra în depresie și renunță la a mai încercă să revină la o greutate optimă.

Barierele care ne împiedică să slăbim după naștere

Barierele sunt doar în propria noastră minte! Orice mămică poate slabi frumos și sănătos după naștere, mâncând sănătos, hidratadu-se, dormind suficient și făcând un pic de mișcare. Multe mămici se sperie și vor să scape rapid de kilogramele în plus, așa că țin „diete minune” găsite prin grupurile de mămici de pe internet. Acestea sunt foarte periculoase de fapt, atât pentru mămică, cât și pentru copil, pentru că nu le oferă nutrienții de care au nevoie. Atunci mama pierde laptele, copilul țipă de foame, face colici, nu doarme noaptea, mama devine stresata și se aruncă în borcanul cu nutella, și uite așa se intră într-un cerc vicios.

Însă există și un mod organic, sănătos, de a reveni la o silueta optimă și echilibrată, despre care am să vorbesc mai departe.

Fiecare organism e unic, așa că și slăbitul este o experiență personală.

În general, o mămică tânără nu are nici un fel de probleme în a pierde în greutate după naștere. De fapt, mare parte din mămici revin în mod natural la greutatea inițială, fară să facă mare lucru, unele fară nici un fel de dietă. Ține mai mult decât de rapid e metabolismul fiecăreia decât de vârstă. Sigur, daca o mămică mănânca sănătos și face sport înainte de sarcină, sau chiar și în timpul sarcinii, va avea șanse mult mai mari să scape rapid de kilograme, decât o mămică sedentară, care a intrat deja în sarcină cu câteva kilograme în plus. Programul dezvoltat de mine se axează de fapt mai mult pe adoptarea unui stil de viață sănătos, de aceea nici nu l-am numit dietă. Atunci când mănânci mâncare sănătoasă, când combini în mod corect alimentele la fiecare masă, când ai în farfurie toți nutrienții necesari și când te hidratezi corect, corpul revine de la sine într-o stare de armonie. Și nu vorbesc numai de greutate, ci și de echilibru hormonal, de sănătatea pielii, părului și a unghiilor, de nivelul ridicat de energie pe parcursul zilei, de starea de bine și de bucurie, care impacteaza direct și starea bebelușului și a întregii familii. Pentru că, de ce să n-o spunem pe bune, femeia este stâlpul familiei și sursa de echilibru a acesteia. Fac o mica paranteză aici să menționez că mi-aș dori că și soții să citească aceste rânduri și să înțeleagă că daca vor că soția lor să redevină suplă și sexy, să-i gătească o cină sănătoasă, să o încurajeze să își ia timp pentru ea, să o încurajeze să se odihnească, să  îi faciliteze un masaj, o ședință de nutriție cu un specialist, să cumpere mâncare sănătoasă și așa mai departe.

După vârsta de 35 de ani, o femeie își revine mai greu după sarcină, pentru simplul motiv că organismul a intrat deja într-o uzură normală. Metabolismul la ei este ceva mai încetinit, și rămâne încetinit câteva săptămâni după naștere și din cauza schimbărilor hormonale din sarcină. Însă cu răbdare și o alimentație corecta, sănătoasă, pot ajunge la greutatea dorită. Nimic nu se întâmplă peste noapte! Deseori le spun clientelor mele că așa cum le-a luat câteva luni să puna kilogramele, este nevoie tot de câteva luni să le dea jos.

Fii și tu mămică în formă!

Programul „Mămică în forma” ajuta mămicile să ajungă la silueta pe care și-o doresc. El este bazat în mare parte pe dieta mediteraneană, cu bunătăți precum frigărui de haloumi și legume, peste cu legume, paste integrale cu sosuri aromate, salate vitaminizante, înghețate de fructe făcută în casa, și alte bunătăți. Folosim intens ulei de măsline, avocado, migdale, iaurturi, fructe de pădure, peste, legume și fructe de sezon. Le recomand mămicilor 4 sau 5 mese pe zi, toate foarte sănătoase, prin care să își poată lua toți nutrienții de care au nevoie zilnic: proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale, fibre și enzime. Față de dietele „minune” care te privează de nutrienții esențiali și slăbești rapid dar nesănătos, acest program este făcut să corecteze posibilele carențe din sarcină și să echilibreze întregul corp.

În final, mămicile nu trebuie să dispere după naștere daca văd că au rămas cu kilograme în plus, și mai ales să nu se arunce în diete restrictive. O mamă care alăptează are nevoie să consume ceva mai multe calorii pe zi, însă și alăptarea ajuta, arzând circa 500 de calorii în plus. Adoptarea unei alimentații sănătoase aduce și un aport caloric potrivit, dar și toți nutrienții de care are nevoie mama și copilul. Pe de altă parte, în timpul alăptării trebuiesc evitate anumite alimente care fermentează și creează balonare, dar trebuie și un aport optim de fibre pentru a evita constipația, vitamine și minerale din belșug, grăsimi bune, proteine de calitate, carbohidrați complecși. Dieta prin eliminarea carbohidraților este de departe cea mai devastatoare pentru proaspetele mămici, care deja dorm puțin, astfel că nevoia de carbohidrați, principala sursă de energie a corpului, și mai ales a creierului, crește. Slăbitul după sarcină este o misiune complicată, așa că este mai bine să se facă cu ajutorul unui specialist.

www.happymonday.ro